Viatge a Guatemala i Mèxic

Programa que ofereix una visió profunda del cor i els principals territoris de l’imperi Maya. Envoltats d’un paisatge únic, dominat per selves i volcans, recorrerem Mèxic i Guatemala, els dos països que han sabut conservar les seves velles tradicions fins avui dia. Els descendents dels maies són els fidels guardians d’aquests ritus, carregats de trets culturals que es remunten a diversos segles d’antiguitat. Les restes de l’arquitectura maia no deixen de sorprendre. Així, podem delectar-nos amb la visita a algunes de les urbs més belles que ens va deixar la cultura Maia. Segur que Tikal i també Palenque, rescatada de les profunditats de la selva ens deixaran una profunda empremta que perdurarà després del nostre periple centreamericà. Ciutats com San Cristóbal de las Casas o Antigua, que conserven el seu aire colonial, contrasten amb Livingston a la costa del Carib prop de Rio Dulce on la seva gent són garífunes i viuen a ritme de reggae.

ITINERARI

 

Dia 1
Arribada a la Ciutat de Guatemala i trasllat a la antiga capital del país: La Antigua, que va ser fundada l’any 1543 al Valle de Panchoy.
Malgrat els terratrèmols que ha patit aquesta ciutat en diferents moments de la seva història no ha perdut l’encant i continua essent una de les ciutats colonials més boniques de l’Amèrica Central, una joia de gran valor històric que va ésser declarada per l’UNESCO l’any 1979 Patrimoni de la Humanitat. Durant aquest dies ens podrem passejar per els seus carrers empedrats, visitar els seus patis colonials i totes les restes arquitectòniques dels seus convents i esglésies maltractades per l’activitat volcànica de la zona.

Dia 2 Antigua (dia lliure).
Tenim tot el dia per passejar i gaudir de la tranquil·litat de la ciutat de la serenitat que flueix d’aquesta ciutat situada a les faldes del volcà de Agua i del volcà de Fuego. Opcionalment i si les condicions meteorològiques fossin aconsellables es pot intentar pujar el volcà Pacaya, impressionant i actiu de 2.570 m.

Dia 3 La Antigua.
Últim dia per poder-nos perdre entre els carrers d’aquest ciutat colonial, conèixer algun dels poblets del seu voltant com: Santa María de Jesús, San Juan del Obispo, San Cristóbal el Bajo, San Antonio Aguas Calientes, Ciudad Vieja, visitar alguna finca de cafè de nou de macadàmia o aprofitar per descansar i fer alguna compra.

Dia 4 La Antigua – Sololá (mercat) – Panajachel (Lago Atitlán).
Panajachel, és un poble que està al marge del llac Atitlán, el llac està envoltat dels volcans Toliman, Atilán i San Pedro.
Sortirem de La Antigua cap a les 9 del matí, abans d’arribar a Panajachel és interessant parar-nos a Sololá, està situada en una balconada natural a 600 metres sobre el nivell del Llac. És dia de mercat i és interessant per la concentració de persones, queviures i objectes.

Dia 5 Panajachel (lliure). Pobles del Lago.
Pel matí es pot visitar en barca algunes de les aldees que envolten el magnífic Llac, la majoria es dediquen al conreu del cafè, abocat, magüey i a la pesca els pobles s’identifiquen amb els noms dels apòstols: Santiago de Atitlán (amb un important culte a la deïtat pagana “Maximón”), San Pablo, San Pedro, San Antonio Palopó, San Marcos etc… A primera hora de la tarda és aconsellable tornar a Panajachel perquè comença a bufar el vent del Llac: “Xocomil”.
A tarda tindrem temps d’anar caminant per alguna de les aldees properes com Santa Caterina Palopó, San Andrés Semetabaj, o de fer alguna compra.

Dia 6 Pana – Chichicastenango (mercat) – Quetzaltenango.
Al voltant de les 7:00 del matí, sortirem en direcció a Chichicastenango, poblat situat al departament del Quiché, és una regió de muntanya formada per barrancs, elevades planures, cims i valls. La plaça i el mercat de Chichi, són el centre de la vida comercial i religiosa del poble, especialment cada diumenge, que és quan hi ha mercat i es celebra la peculiar missa a l’església de Santo Tomás.
El matí del diumenge a Chichi ens dóna l’oportunitat d’observar el sincretisme religiós entre els cultes maies i catòlics cristians barrejats amb l’aroma del “copal”.
Viurem el mercat, coneixerem les esglésies de Santo Tomás i El Calvari, el cementiri, colorista i interessant, també podem pujar al Cerro Turkaj, on es realitzen ritus en honor a Pascual Abaj, deu del blat de moro. Si us queda temps podeu visitar el petit museu Rossbach on es troba la rèplica del “Popol Vuh”, llibre atàvic de la creació del món maia quiché.
Per la tarda seguirem fins a Quetzaltenango, és una regió fèrtil on trobem volcans, plantacions de cafè i naixements d’aigües termals. Al cap vespre arribarem a Xelajú, nom originari de Quetzaltenango, en llengua quiché, és la segona ciutat de la República considerada capital cultural i artística del país.

Dia 7 Xela – Huehuetenango – San Cristóbal.
Avui és un dia de llarg recorregut, és convenient que ens llevem aviat per conèixer alguna cosa dels voltants abans d’abandonar la regió, com per exemple, Zunil és un poble on rendeixen culte a la divinitat pagana de “Maximón”, Las Fuentes Georginas, aigües termals sulfuroses que brollen de les calderes del volcà inactiu Cerro Quemado o San Andrés Xejul, una petita aldea que té una església molt singular, terra màgica de bruixots i xamans.
Pujant per la regió Nord-occidental arribem a Huehuetenango. Aquest departament compren la Serralada de los Cuchumatanes, qué és la més alta de Centreamèrica, té cims fins a 4.000 metres. Durant el període clàssic Huehuetenango, formava part del regne de Mam que va dominar gran part de la zona de muntanya occidental, fins que els quichés els van confinar a Huehuetenango i Gonzalo de Alvarado els va atacar l’any 1.525. La regió té una gran tradició de liberalisme i rebel·lió.
Des d’aquesta ciutat tenim la frontera de La Mesilla i la Ciudad Cuauhtémoc ja dins de territori mexicà a una hora i mitja de camí. Quan arribem a la frontera després de tots els tràmits duaners canviarem de vehicle i continuarem fins a San Cristóbal de Las Casas, és una bonica ciutat colonial, rodejada de turons i situada al Valle de Jovel a uns 2.000 metres d’altitud. En aquesta ciutat és troben a diari indígenes de les aldees veïnes i fins i tot de Guatemala.

Dia 8 San Cristóbal de las Casas.
Va ésser fundada l’any 1.528 amb el nom de Ciudad Real de Chiapa, formant part de la Capitania General de Guatemala. Fray Bartolomé de las Casas va ésser el seu bisbe des de 1545, quan va morir en honor seu la ciutat va ser rebatejada amb el nom actual. Quan arriben els espanyols a la regió, només està habitada per dos pobles indígenes, els tzotziles i els tzeltales. Aquest dies tindrem temps per caminar per la ciutat i visitar el zócalo, la catedral, el mercat, algun dels seus museus: Etnográfico, Museo del Traje Indígena de Sergio Castro, Taller de Leñateros, Museo de la Medicina Maya (OMIECH, organización médicos indígenas estado de Chiapas), Na Bolom.

Dia 9 San Cristóbal Libre (Opcional San Juan Chamula, Zinacantán).
Un segon dia lliure on recomanem conèixer alguna de les poblacions dels voltants de la ciutat com San Juan Chamula (en la Iglesia de San Juan Bautista no es fa mai missa i tampoc hi ha mai capellà, cada pregaria és una comunicació directa i personal amb Deu.
Són freqüents els guariments i les cerimònies de xamans i guaridors), Zinacantán (dedicats als tèxtils, conreu de flors i gira-sols), Amatenango del Valle (bonica ceràmica manual i artesanal), San Luís Larrainzar etc…
Una mica mes lluny, tenim el Cañón del Sumidero, un espectacular congost de 40 Km. De longitud excavat per el riu Grijalva, té una alçada màxima de 1 Km. Una profunditat de 200 m. i parets entre 600 i 1.000 m. La Gruta de Colores, Cascada del Arbol de Navidad durant el recorregut en llanxa és possible veure diferents tipus d’aus, pelicans, voltors i algun cocodril. Una altra possibilitat és fer una excursió a Lagos de Montebello, encara que aquesta excursió ens ocuparia tot el dia.

Dia 10 San Cristóbal – Agua Azul – Misol Há – Palenque.
Dia de recorregut, pararem per conèixer les Cataractes de Agua Azul, si es època de pluges trobarem gran quantitat d’aigua i ràpids. Abans d’arribar a Santo Domingo Palenque, que està a les terres baixes de Chiapas, visitarem Misol-Há, una cascada espectacular de 30 m de altura.

Dia 11 Palenque. Visita i temps lliure.
És uns dels assentaments més espectaculars que pertanyen al període clàssic (S.VI al IX d.C.) i és coneguda des de finals del S. XVIII gràcies als informes de diferents exploradors. Va ésser excavada i restaurada per 2 arqueòlegs mexicans: Miguel Angel Fernández fins 1945 i Alberto Ruz que va continuar el projecte des de 1949. L’any 1952 A. Ruz va descobrir un impressionant sarcòfag que és conegut com la Tumba de Pakal, és el primer que es va trobar en una piràmide maia i es troba al Templo de las Inscripciones.
Pel matí anirem al recinte arqueològic per conèixer els temples, palau, aqüeducte gaudir del camí de la selva amb el riu Otolúm i és clar visitar el museu amb els objectes trobats en aquest lloc entre els que cal destacar impressionants incensaris cerimonials. Tarda lliure.

Dia 12 Palenque – Yaxchilán – Usumacinta – Bethel – Flores – Tikal.
Yaxchilán pertany al mateix període que Palenque i està localitzat en una corba amagada del riu Usumacinta en plena selva, a meitat de camí entre Mèxic i Guatemala. Aquesta ciutat va gaudir d’esplendor durant el s.VII que va ser l’època de la dinastia Jaguar: “Escudo Jaguar” i el seu fill “Loro Jaguar”.
Les seves conquestes i símbols són representades en forma d’esteles, altars, façanes, etc…Sembla ésser que aquesta ciutat havia estat la més important de l’àrea i utilitzaven Bonampak com a centre cerimonial, però com moltes altres ciutats maies la van abandonar durant el s.IX. Avui després d’esmorzar sortirem direcció a Yaxchilán un cop visitada seguirem camí fins a Guatemala, entrarem en llanxa per la frontera natural del riu Usumacinta. A la ribera guatemalenca, a la comunitat de Bethel, ens estarà esperant el vehicle que ens durà a Tikal , a la selva del Petén.
La ciutat maia de Tikal ocupa un àrea de 576 kms2 i a més a més d’amagar esplèndids monuments, està ubicada en un entorn privilegiat, té una vegetació exuberant i una fauna molt especial que no es deixa veure d’un cop d’ull.
Les primeres evidències d’ocupació les trobem l’any 800 A.C., per la qual cosa s’identifica la ciutat amb el període Preclàssic Mig, encara que les últimes construccions trobades corresponen a l’últim període als voltants de l’any 900 D.C. Durant aquest 1.500 anys d’ocupació es va dur a terme un gran desenvolupament cultural, urbanístic, arquitectònic, artístic, astronòmic, matemàtic, agrícola i comercial.
Veure el capvespre des de El Mundo Perdido, o veure sortir el sol des del Templo IV, són experiències que no ens poden deixar indiferents. Arribarem a Tikal per la tarda, sopar i temps lliure.

Dia 13 Tikal – Biótopo Cerro Cahuí (Trasllat al L. Petén Itzá a la tarda).
Pel matí farem la visita guiada al recinte de Tikal, després tindrem temps per conèixer el museu d’arqueologia i continuar gaudint d’aquesta ciutat visitant els seus temples més allunyats o passejant per algun dels seus camins naturals.
Cap el capvespre sortirem en direcció al Lago Petén Itzá. A la banda nord-est i a 2 km del Remate trobarem el Biotopo Cerro Cahuí, un bonic bosc humit subtropical, declarat Reserva Natural l’any 1982.
Farem nit en un tranquil i acollidor ecolodge apartat de rutes convencionals a la vora del llac Petén Itzá.

Dia 14 Cerro Cahuí – El Remate – Poptún – Río Dulce.
Al Cerro Cahuí conviuen una gran diversitat d’animals i plantes (pizotes, armadillos, margays, mones, ossos rentadors, bromèlies, orquídies, cedres, caobes…), a més és un excel·lent observatori d’aus: tucans, lloros i garses…
Cap el migdia ens dirigirem cap a l’Atlàntic i arribarem al Lago Izabal. És el més gran del país, té aproximadament 48 Km. de llarg i una profunditat de 18 m. És un llac navegable i amb el vent es formen onades considerables. Els seus principals afluents són els rius Polochic i el Sauce, el seu desaigua natural és el Río Dulce.
Nit en cabanes a Río Dulce.

Dia 15 Río Dulce libre (Río, Finca Paraíso, Livingston…).
El Río Dulce, corrent d’aigua de 42 km, sorgeix del Lago Izabal al costat de el castell de San Felipe. El seu caudal forma una mena de golf conegut com El Golfete, de 62 km., gairebé forma una mena de llacuna que acaba formant un esplèndid canó. Tot el recorregut està cobert de vegetació i parets escarpades. A la banda Nord, trobarem la Reserva Narural Chocón-Machacas. Desemboca en el mar Carib, dins de la badia de Amatique a la altura de Livingston.
Avui tindreu oportunitat de navegar per el Río Dulce i conèixer Las Lagunetas, La Isla de los Pájaros, les Aguas Termales i El Castillo de San Felipe, una fortalesa espanyola construïda l’any 1652 en honor a Felipe II, com baluard de defensa als continuats atacs pirates anglesos (Sharp, Morgan.), en l’actualitat està restaurat perquè va ser incendiat i destruït en varies ocasions.
A la desembocadura del riu trobem l’alegre i festiva de Livingston, petita aldea, que té una interessant població la gran majoria d’origen africà, la seva cultura és un híbrid de manifestacions caribenyes, africanes, indígenes i espanyoles, té una llengua pròpia: el Garífuna. Altres opcions són: el Biotopo Chocón Machacas, reserva protegida entre manglars i hàbitat natural del manatí (vaca marina), el projecte “Aktenamit” al Río Tatín o la Finca Paraíso, cascades d’aigües termals que flueixen a pous d’aigua fresca.

Dia 16 Río Dulce – Quiriguá- Guatemala.
A la Vall de Montagua, envoltat de plantacions de banano trobem l’assentament arqueològic de Quirigüá. Té uns dels treballs d’escultura més insòlits i més preuats del Món Maia. Cap a l’any 1.840 els seus zoomorfs van ésser descrits per John L. Stephens, són blocs d’arenisca que representen animals fabulosos-, també trobem esteles enormes, una de les més conegudes l’estela “E” és la mes alta trobada a la civilització maia: 10.6 m. Encara que són una mica menys notòries que les de Copán (Hondures), la seva historia sempre va estar lligada a la d’aquesta ciutat important.
Avui és l’últim dia de viatge, coneixerem aquesta petita ciutat declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 1.981. Al capvespre arribarem a la capital d’aquest bonic i sorprenent país Ciudad de Guatemala.

Dia 17 Guatemala – Barcelona.
A l’hora indicada ens traslladarem a l’aeroport per agafar el vol internacional de tornada.

Dia 18 Barcelona.
Arribada a Barcelona.

PREUS DES DE:

En grup de 2: 3.060 Euros per persona.
En grup de 4: 2.530 Euros per persona.

Aquest preus estan sotmesos al canvi del mercat de divises i al canvi de les taxes del bitllet d’avió.

EL PREU INCLOU:
Guia privat durant la ruta en grups de 6 o més persones.
Trasllats aeroport-hotel-aeroport.
Transport i recorregut amb vehicles privats amb xofer professional segons ruta.
Allotjament en hab. amb bany privat a hotels categoria “Turista Superior” i “Turista” a Antigua, Pana, Xela, Guate i PN Tikal. Ecolodge a Biotopo i Río Dulce.
Excursions en llanxa pobles del Llac Atitlán.
Llanxes Río Dulce/Livingston/Río Dulce.
Una Entrada al PN i Museus de Tikal.
Un sopar i un esmorzar a PN Tikal i a Biotopo.
Tour amb guia especialitzat a Tikal.
Assegurança d’assistència en viatge.

A MÈXIC (Chiapas):
Transport segons ruta.
Xofer-guia o guia.
Allotjament 5 nits en hab. doble hotels 4****.
Esmorzars americans.
Entrades i visites esmentades.
Assegurança de viatge

EL PREU NO INCLOU:
Bitllet d’avió Barcelona/Guatemala/Barcelona.                                                                                  Taxes del bitllet.
Impostos de sortida del país duanes.
Menjars tret dels esmentats al apartat INCLÒS.
Propines a xofer, maleters i demés serveis.
Cap altra activitat, excursions, entrades o serveis no mencionats als apartats “INCLÒS”.
Tot el no especificat.

 

TOP });