Viatge a Guatemala i Hondures

Recorregut centreamericà per les terres dels antics maies. Tant a Guatemala com a Hondures podrem gaudir d’un paisatge dominat per selves i volcans. Enmig d’aquest panorama, trobarem dos països on les tradicions dels descendents dels maies encara es conserven amb zel. Els vestigis culturals i arquitectònics no ens deixaran de sorprendre. Igualment que els seus habitants, que abillats amb vestidures multicolors, practiquen una religió, feta a mida, barreja de cristianisme i altres ritus. Copán està considerada com la segona ciutat en importància de la civilització maia i encara que potser no tingui la monumentalitat i la grandiositat d’altres, és innegable la sobrietat i riquesa del treball escultòric dels seus dissenys. Posseeix a més el text esculpit més llarg d’Amèrica: la famosa Escalera Jeroglífica.

ITINERARI

 

Dia 1
Arribada a la Ciutat de Guatemala i trasllat a la antiga capital del país, La Antigua, que va ser fundada l’any 1543 al Valle de Panchoy.

Dia 2 Antigua (dia lliure).
Malgrat els terratrèmols que ha patit aquesta ciutat en diferents moments de la seva història no ha perdut l’encant i continua essent una de les ciutats colonials més boniques de l’Amèrica Central, una joia de gran valor històric que va ésser declarada per la UNESCO l’any 1979 Patrimoni de la Humanitat. Durant aquest dia ens podrem passejar per els seus carrers empedrats, visitar els seus patis colonials i totes les restes arquitectòniques dels seus convents i esglésies maltractades per l’activitat volcànica de la zona.

Dia 3 La Antigua.
Tenim tot el dia per passejar i gaudir de la tranquil·litat de la ciutat de la serenitat que flueix d’aquesta ciutat situada a les faldes del volcà de Agua i del volcà de Fuego. Opcionalment i si les condicions meteorològiques fossin aconsellables es pot intentar pujar el volcà Pacaya, impressionant i actiu de 2.570 m.

Dia 4 La Antigua – Sololá (mercat) – Panajachel (Lago Atitlán).
Panajachel, és un poble que està al marge del llac Atitlán, el llac està envoltat dels volcans Toliman, Atilán i San Pedro.
Sortirem de La Antigua cap a les 9 del matí, abans d’arribar a Panajachel és interessant parar-nos a Sololá, està situada en una balconada natural a 600 metres sobre el nivell del Llac. És dia de mercat i és interessant per la concentració de persones, queviures i objectes.

Dia 5 Panajachel (lliure). Pobles del Lago.
Al matí es pot visitar en barca algunes de les aldees que envolten el magnífic Llac, la majoria es dediquen al conreu del cafè, abocat, magüey i a la pesca els pobles s’identifiquen amb els noms dels apòstols, Santiago de Atitlán (amb un important culte a la deïtat pagana “Maximón”), San Pablo, San Pedro, San Antonio Palopó, San Marcos etc… A primera hora de la tarda és aconsellable tornar a Panajachel perquè comença a bufar el vent del Llac: “Xocomil”.
A tarda tindrem temps d’anar caminant per alguna de les aldees properes com Santa Caterina Palopó, San Andrés Semetabaj, o de fer alguna compra.

Dia 6 Pana – Chichicastenango (mercat) – Santa Cruz Quiche – Nebaj.
Al voltant de les 7:00 del matí, sortirem en direcció a Chichicastenango, poblat situat al departament del Quiché, és una regió de muntanya formada per barrancs, elevades planures, cims i valls. La plaça i el mercat de Chichi, són el centre de la vida comercial i religiosa del poble, especialment cada diumenge, que és quan hi ha mercat i es celebra la peculiar missa a l’Església de Santo Tomás.
El matí del diumenge a Chichi ens dona l’oportunitat d’observar el sincretisme religiós entre els cultes maies i catòlics cristians barrejats amb l’aroma del “copal”. Viurem el mercat, coneixerem les esglésies de Santo Tomás i El Calvari, el cementiri, colorista i interessant, també podem pujar al Cerro Turkaj, on es realitzen ritus en honor a Pascual Abaj, deu del blat de moro. Si us queda temps podeu visitar el petit museu Rossbach on es troba la rèplica del “Popol Vuh”, llibre atàvic de la creació del món maia quiché. A la tarda anirem fins a Nebaj.

Dia 7 Nebaj.
Emmarcada en un bell paisatge, Nebaj es troba a 1.900 metres de altitud dins de la serralada de los Cuchumatanes, una de les dues vessants en que es divideixen Los Andes al entrar a Guatemala. També és l’aldea més important de l’anomenat Triangle Ixil (tristament cèlebre durant el conflicte armat). En aquesta població encara es conserven costums i formes de vida sense gran contaminació occidental, les seves dones porten vestits i tocats vistosos i la zona és reconeguda perquè s’han trobat moltes peces de jade i ceràmica. Avui tindrem oportunitat de fer una excursió per gaudir de paratges i poblats com Cocop, Acul, Cotzal, Xesibelá.

Dia 8 Nebaj – Uspantán – Cobán.
Travessant el departament de El Quiché, arribem al departament Alta Verapaz que és una zona de gran contrast climàtic, una densa boira que ha afavorit la formació de boscos tropicals, boscos emboirats, zones àrides i una topografia emboirada de muntanyes fèrtils amb una fauna variada, és l’hàbitat del quetzal, l’au emblemàtica de Guatemala i de més de 1.600 espècies de bromèlies i orquídies.
La ciutat de Cobán la trobarem a la conca del riu Cahabón, està envoltada de plantacions de cafè i cardamom, la seva arquitectura és una barreja de colonial amb elements alemanys. És una població acollidora que convida a la relaxació i a gaudir d’un excel·lent i aromàtic cafè.

Dia 9 Cobán, dia lliure. Opcional: Semuc Champey, Lanquin.
Aquest dia suggerim aprofitar-lo per fer una excursió a l’esplèndida formació de Semuc Champey , és un pont natural de pedra d’uns 500 metres de longitud per el seu interior circulen les aigües subterrànies del riu Cahabón , a la superfície d’aquest riu en un petit canó de roca sedimentaria pròpia de la vall del riu Polochic trobem uns pous de 1 a 3 metres de profunditat alimentats per aigües subterrànies. Altres possibilitats més properes i còmodes poden ésser una visita a la finca de cafè Santa Margarita a la mateixa ciutat, La Iglesia del Calvario dominant la ciutat i amb una interessant identitat pagana, El Vivero Verapaces on podrem veure més de 700 espècies d’orquídies, el Museu del Príncipe Maya, a San Juan Chamelco, las grutas del Rey Marcos o balneari Santa Cecília, que és el nom pel que és coneguda pels seus habitants.

Dia 10 Cobán – Chisec – Sayaxché – El Remate (biotopo Cerro Cahuí).
Les muntanyes calcàries de l’oest de Raxrujá i Chisec estan foradades de coves. Les aigües que transcorren per aquestes coves formen una de les xarxes subterrànies més extraordinàries del món entre elles un sistema espectacular de grutes i el riu de Candelaria amb uns 20 km de recorregut que en alguns trams arriba a mesurar fins a 30 metres d’ample.
A més de la seva importància espeleològica, el sistema va ser un lloc de peregrinació de la civilització maia. Hi ha comptabilitzats més de 20 assentaments arqueològics, la qual cosa fa evident la seva transcendència a l’època antiga. Avui és un refugi d’una gran diversitat de fauna i flora. A la tarda després de creuar el riu de la Pasión i Sayaxché, arribarem al Lago Petén Itzá. A la ribera nord-est i a dos quilòmetres trobarem el Biotopo Cerro Cahuí, és un magnífic bosc humit subtropical, que fou declarat reserva natural en 1982. En aquest bosc conviuen gran diversitat d’animals i plantes (pizotes, armadillos, margays, mones, ossos rentadors / bromèlies, orquídies, cedres, caobes), a més a més de ser un excel·lent observatori d’aus, tucans, lloros, garses…
Té dos camins que porten a la part alta des d’on s’observen meravelloses vistes. Passarem la nit en un acollidor i tranquil ecolodge a la ribera del Llac allunyat de les rutes convencionals.

Dia 11 El Remate – Tikal (Selva del Petén).
Tikal, és una magnífica ciutat maia que ocupa una extensió de 576 Kms2, es troba en un entorn natural privilegiat, envoltada d’una vegetació exuberant i una fauna molt especial que no es veu amb un cop d’ull s’ha d’observar per poder veure els diferents ocells i mones.
Les primeres evidències d’ocupació es troben cap el 800 A.C, és l’època del anomenat període Preclàssic Mitjà, malgrat que les últimes construccions trobades pertanyen al període de l’any 900 D.C. Durant els 1.500 anys d’ocupació es va dur a terme un gran desenvolupament cultural, urbanístic, arquitectònic, artístic, matemàtic, astronòmic, agrícola i comercial.
Veure el capvespre des de El Mundo Perdido, o veure sortir el sol des del Temple IV, són experiències que no ens poden deixar indiferents.
També tindrem temps per recórrer alguns dels seus camins naturals i els seus museus.
Cap el migdia, al arribar a Tikal, farem la visita guiada. La tarda la tindrem lliure per conèixer el petit museus d’arqueologia i continuar gaudint d’aquesta espectacular ciutat fent un recorregut pels temples més allunyats o passejar per alguns dels seus camins naturals.

Dia 12 Tikal – Yaxhá – Río Dulce.
Sortim ben d’hora del P.N. de Tikal per anar a conèixer Yaxhá, lloc arqueològic que està situat a la ribera de la Laguna de Yahxá, és el centre de la Biosfera Maia, avui en dia és una àrea protegida. Entre els anys 300 al 950 d.C. va ser l’època més important de la regió.
A Yaxhá s’han identificat molts llocs arqueològics que evidencien el llegat d’una civilització mil·lenària que va dominar les ciències i va mantenir una especial connexió especial amb la natura. L’àrea protegida té 4 llocs arqueològics majors: Yaxhá, Nakúm (aliada de Yaxhá), Naranjo (rival de les anteriors) i Topoxté, és reconeguda per tenir edificacions que denoten la presència perllongada de la Civilització Maia a la zona durant 19 segles. Després de la visita continuarem el nostre camí en direcció a l’Atlàntic fins a Río Dulce, allí passarem la nit.

Dia 13 Río Dulce.
El Río Dulce, és un corrent d’aigua de 42 km., que neix del llac Izabal . S’eixampla formant com una llacuna i després es fa més estret formant un esplèndid canó, és conegut com El Golfete, de 62 quilòmetres. Tot el recorregut està envoltat d’una vegetació exuberant i de parets escarpades. Al seu costat Nord trobem la Reserva Natural Chocón-Machacas. Desemboca al Carib, a la badia d’ Amatique a la altura de Livingston.
Durant aquest dia es pot navegar pel Río Dulce i conèixer Las Lagunetas, La Isla de los Pájaros, las Aguas Termales i El Castillo de San Felipe, fortalesa espanyola construïda el 1652 en honor de Felipe II per defensar-se dels atacs dels pirates anglesos (Sharp, Morgan), ara per ara el trobem restaurat malgrat que ha sofert alguns incendis i ha estat destruït varies vegades. A la desembocadura del riu trobem l’alegre i festiva Livingston, una petita vil·la interessant per la seva població, la seva majoria d’origen Africà, la seva cultura és un híbrid de manifestacions caribenyes, africanes, indígenes i espanyoles, té una llegua pròpia, el Garífuna.
Altres opcions són, el Biotopo Chocón Machacas, reserva protegida entre manglars hàbitat natural del manatí (vaca marina), el projecte “Aktenamit” al Río Tatín o la Finca Paraíso, saltants d’aigües termals que flueixen a pous d’aigua fresca.

Dia 14 Río Dulce – Quiriguá – Copán.
Sortim al matí direcció Hondures, abans d’arribar ens pararem a Quiriguá, declarada l’any 1981 per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. La historia de Quiriguá ha estat lligada sempre a Copán. L’any 1885 comença les excavacions Alfred Maudslay i el 1936 Sylvanus Morley escriu la “Guía de las ruinas de Quiriguá”, traduïda per Adrían Recinos. A la tarda ja entrarem per la frontera d’ El Florido, arribem a Copán.

Dia 15 Copán Ruïnes.
Copán està considerada com la segona ciutat d’importància de la civilització maia malgrat que no sigui monumental és innegable la sobrietat i riquesa del treball escultòric dels seus dissenys. Trobarem el text esculpit més llarg de tota Amèrica, la famosa Escalera Jeroglífica; que malgrat que han caigut alguns graons i només s’ha conservat una part dels més de 1.250 blocs de pedra tallada, van ser trobats en el seu ordre original i això fou prou per saber que l’escala va ser construïda per “Humo Concha” -K’ak Yipyaj Chan K’awiil- en record de les vides dels seus avantpassats. Sabem que Copán va ser rival de Quiriguá, es suposa que era per tenir el domini de les rutes de comerç del Riu Motagua que porta fins el mar Carib. Tindrem l’oportunitat d’explorar Copán i el seu museu d’escultura que és excel·lent. A la tarda temps lliure per visitar el museu d’arqueològic, fer alguna excursió per la vall, aigües termals, cascada del Rubí, poblets dels voltants, passeigs a cavall o visitar altres llocs arqueològics, com “Las Sepulturas”, “Los Sapos”.

Dia 16 Copán – Guatemala.
Trasllat a la capital i última nit lliure en aquest bonic i sorprenent país. L’any 1776 la capital de Guatemala va ser traslladada a Valle de la Virgen o de la Ermita, on està situada actualment i el seu nom és Guatemala de la Asunción. La ciutat té més de 2 milions i mig d’habitants , està a 1500 metres d’altitud i arquitectònicament presenta una barreja sense cap mena d’ordre d’art colonial, neoclàssic i modern.

Dia 17 Guatemala – Barcelona.
A l’hora indicada trasllat a l’aeroport per agafar el vol internacional.

PREUS DES DE:
En grup de 2: 2.695 Euros per persona.
                                                                                                                                                                  Aquest preus estan sotmesos al canvi del mercat de divises i al canvi de les taxes del bitllet d’avió.

EL PREU INCLOU:
Assistència (2 / 3 reunions durant la ruta).
Trasllats aeroport-hotel-aeroport.
Transport i recorregut en vehicles privats con xofer-acompanyant segons ruta.
Allotjament en Hab. amb bany privat en Hotels categoria “Turista Superior”, “Turista” (Nebaj) i “Ecolodge” (biotopo).
Excursió a peu amb guia local a Nebaj.
Una Entrada al PN i Museus de Tikal.
Sopar i esmorzar (sense begudes) a Tikal.
Sopar i esmorzar al biotopo Cerro Cahuí.
Tour amb guia especialitzat a Tikal.
Visita amb guia especialitzat a Copán.
Assegurança d’assistència en viatge.

EL PREU NO INCLOU:
Bitllet d’avió Barcelona/Guatemala/Barcelona.                                                                                  Taxes del bitllet.
Llanxes (Atitlán i Río Dulce, preu aprox. p/p: 45 U$ ).
Menjars excepte els anomenats en l’apartat inclòs.
Propines a xofer, maleters i altres serveis.
Cap altra activitat, excursió, entrada o servei no esmentat en l’ apartat inclou.
Tot el no especificat.

TOP });