Viatge a Guatemala i Belize

Terres de volcans i selves ens permeten endinsar-nos en un país amb unes tradicions que es conserven fins als nostres dies, gràcies als descendents que encara queden dels antics maies. Vestigis culturals i arquitectònics que ens sorprendran. De la mateixa manera que els seus habitants, que vestits amb robes multicolors, practiquen una religió, feta a mida, barreja del cristianisme i altres ritus.

Com a punt i final a aquesta aventura, oferim una estada a Cayo Caulker, costa de Belize, un paisatge caribeny ideal per realitzar activitats com el submarinisme.

ITINERARI

 

Dia 1
Arribada a Ciutat de Guatemala i trasllat a la antiga capital del país, La Antigua, que va ser fundada l’any 1543 al Valle de Panchoy.

Dia 2 Antigua (dia lliure).
Malgrat els terratrèmols que ha patit aquesta ciutat en diferents moments de la seva història no ha perdut l’encant i continua essent una de les ciutats colonials més boniques de l’Amèrica Central, una joia de gran valor històric que va ésser declarada per la UNESCO l’any 1979 Patrimoni de la Humanitat. Durant aquest dia ens podrem passejar per els seus carrers empedrats, visitar els seus patis colonials i totes les restes arquitectòniques dels seus convents i esglésies maltractades per l’activitat volcànica de la zona.

Dia 3 La Antigua.
Tenim tot el dia per passejar i gaudir de la tranquil·litat de la ciutat de la serenitat que flueix d’aquesta ciutat situada a les faldes del volcà de Agua i del volcà de Fuego. Opcionalment i si les condicions meteorològiques fossin aconsellables es pot intentar pujar el volcà Pacaya, impressionant i actiu de 2.570 m.

Dia 4 La Antigua – Sololá (mercat) – Panajachel (Lago Atitlán).
Panajachel, és un poble que està al marge del llac Atitlán, el llac està envoltat dels volcans Toliman, Atilán i San Pedro.
Sortirem de La Antigua cap a les 9 del matí, abans d’arribar a Panajachel és interessant parar-nos a Sololá, està situada en una balconada natural a 600 metres sobre el nivell del Llac. És dia de mercat i és interessant per la concentració de persones, queviures i objectes.

Dia 5 Panajachel (lliure). Pobles del Lago.
Al matí es pot visitar en barca algunes de les aldees que envolten el magnífic Llac, la majoria es dediquen al conreu del cafè, abocat, magüey i a la pesca, els pobles s’identifiquen amb els noms dels apòstols, Santiago de Atitlán (amb un important culte a la deïtat pagana “Maximón”), San Pablo, San Pedro, San Antonio Palopó, San Marcos etc… A primera hora de la tarda és aconsellable tornar a Panajachel perquè comença a bufar el vent del Llac: “Xocomil”.
A tarda tindrem temps d’anar caminant per alguna de les aldees properes com Santa Caterina Palopó, San Andrés Semetabaj, o de fer alguna compra.

Dia 6 Pana – Chichicastenango (mercat) – Santa Cruz Quiche – Nebaj.
Al voltant de les 7:00 del matí, sortirem en direcció a Chichicastenango, poblat situat al departament del Quiché, és una regió de muntanya formada per barrancs, elevades planures, cims i valls.
La plaça i el mercat de Chichi, són el centre de la vida comercial i religiosa del poble, especialment cada diumenge, que és quan hi ha mercat i es celebra la peculiar missa a l’Església de Santo Tomás.
El matí del diumenge a Chichi ens dona l’oportunitat d’observar el sincretisme religiós entre els cultes maies i catòlics cristians barrejats amb l’aroma del “copal”. Viurem el mercat, coneixerem les esglésies de Santo Tomás i El Calvari, el cementiri, colorista i interessant, també podem pujar al Cerro Turkaj, on es realitzen ritus en honor a Pascual Abaj, deu del blat de moro. Si us queda temps podeu visitar el petit museu Rossbach on es troba la rèplica del “Popol Vuh”, llibre atàvic de la creació del món maia quiché. A la tarda anirem fins a Nebaj.

Dia 7 Nebaj.
Emmarcada en un bell paisatge, Nebaj es troba a 1.900 metres d’altitud dins de la serralada de los Cuchumatanes, una de les dues vessants en que es divideixen Los Andes al entrar a Guatemala. També és l’aldea més important de l’anomenat Triangle Ixil (tristament cèlebre durant el conflicte armat). En aquesta població encara es conserven costums i formes de vida sense gran contaminació occidental, les seves dones porten vestits i tocats vistosos i la zona és reconeguda perquè s’han trobat moltes peces de jade i ceràmica. Avui tindrem oportunitat de fer una excursió per gaudir de paratges i poblats com Cocop, Acul, Cotzal, Xesibelá.

Dia 8 Nebaj – Uspantán – Cobán.
Travessant el departament de El Quiché, arribem al departament Alta Verapaz que és una zona de gran contrast climàtic, una densa boira que ha afavorit la formació de boscos tropicals, boscos emboirats, zones àrides i una topografia emboirada de muntanyes fèrtils amb una fauna variada, és l’hàbitat del quetzal, l’au emblemàtica de Guatemala i de més de 1.600 espècies de bromèlies i orquídies.
La ciutat de Cobán la trobarem a la conca del riu Cahabón, està envoltada de plantacions de cafè i cardamom, la seva arquitectura és una barreja de colonial amb elements alemanys. És una població acollidora que convida a la relaxació i a gaudir d’un excel·lent i aromàtic cafè.

Dia 9 Cobán, dia lliure. Opcional: Semuc Champey, Lanquin.
Aquest dia suggerim aprofitar-lo per fer una excursió a l’esplèndida formació de Semuc Champey , és un pont natural de pedra d’uns 500 metres de longitud per el seu interior circulen les aigües subterrànies del riu Cahabón , a la superfície d’aquest riu en un petit canó de roca sedimentaria pròpia de la vall del riu Polochic trobem uns pous de 1 a 3 metres de profunditat alimentats per aigües subterrànies.
Altres possibilitats més properes i còmodes poden ésser una visita a la finca de cafè Santa Margarita a la mateixa ciutat, La Iglesia del Calvario dominant la ciutat i amb una interessant identitat pagana, El Vivero Verapaces on podrem veure més de 700 espècies d’orquídies, el Museu del Príncipe Maya, a San Juan Chamelco, les grutes del Rey Marcos o balneari Santa Cecília, que és el nom pel que és coneguda per pels seus habitants.

Dia 10 Cobán – Chisec – Sayaxché – El Remate (biotopo Cerro Cahuí).
Les muntanyes calcàries de l’oest de Raxrujá i Chisec estan foradades de coves. Les aigües que transcorren per aquestes coves formen una de les xarxes subterrànies més extraordinàries del món entre elles un sistema espectacular de grutes i el riu de Candelaria amb uns 20 km de recorregut que en alguns trams arriba a mesurar fins a 30 metres d’ample.
A més de la seva importància espeleològica, el sistema va ser un lloc de peregrinació de la civilització maia. Hi ha comptabilitzats més de 20 assentaments arqueològics, la qual cosa fa evident la seva transcendència a l’època antiga. Avui és un refugi d’una gran diversitat de fauna i flora.
A la tarda després de creuar el riu de la Pasión i Sayaxché, arribarem al Lago Petén Itzá. A la ribera nord-est i a dos quilòmetres trobarem el Biotopo Cerro Cahuí, és un magnífic bosc humit subtropical, que fou declarat reserva natural el 1982. En aquest bosc conviuen gran diversitat d’animals i plantes (pizotes, armadillos, margays, mones, ossos rentadors / bromèlies, orquídies, cedres, caobes), a més a més de ser un excel·lent observatori d’aus, tucans, lloros, garses…
Té dos camins que porten a la part alta des d’on s’observen meravelloses vistes. Passarem la nit en un acollidor i tranquil ecolodge a la ribera del Llac allunyat de les rutes convencionals.

Dia 11 El Remate – Tikal (Selva del Petén).
Tikal, és una magnífica ciutat maia que ocupa una extensió de 576 Kms2, es troba en un entorn natural privilegiat, envoltada d’una vegetació exuberant i una fauna molt especial que no es veu amb un cop d’ull s’ha d’observar per poder veure els diferents ocells i mones.
Les primeres evidències d’ocupació es troben cap el 800 A.C, és l’època del anomenat període Preclàssic Mitjà, malgrat que les últimes construccions trobades pertanyen al període de l’any 900 D.C. Durant els 1.500 anys d’ocupació es va dur a terme un gran desenvolupament cultural, urbanístic, arquitectònic, artístic, matemàtic, astronòmic, agrícola i comercial.
Veure el capvespre des de El Mundo Perdido, o veure sortir el sol des del Temple IV, són experiències que no ens poden deixar indiferents.
També tindrem temps per recórrer alguns dels seus camins naturals i els seus museus.
Cap el migdia, al arribar a Tikal, farem la visita guiada. La tarda la tindrem lliure per conèixer el petit museu d’arqueologia i continuar gaudint d’aquesta espectacular ciutat fent un recorregut per els temples més allunyats o passejar per alguns dels seus camins naturals.

Dia 12 Tikal – Yaxhá – Belize City – Key Caulker.
Sortim ben d’hora del P.N. de Tikal per anar a conèixer Yaxhá, lloc arqueològic que està situat a la ribera de la Laguna de Yahxá, és el centre de la Biosfera Maia, avui en dia és una àrea protegida. Entre els anys 300 al 950 d. C. va ser l’època més important de la regió.
A Yaxhá s’han identificat molts llocs arqueològics que evidencien el llegat d’una civilització mil·lenària que va dominar les ciències i va mantenir una especial connexió especial amb la natura. L’àrea protegida té 4 llocs arqueològics majors Yaxhá, Nakúm (aliada de Yaxhá), Naranjo (rival de les anteriors) i Topoxté, és reconeguda per tenir edificacions que denoten la presència perllongada de la Civilització Maia a la zona durant 19 segles.
La frontera amb Belize, l’antiga Hondures Britànica des de 1870 fins 1972, està a dues hores de Yaxhá. Va aconseguir la independència el mes de setembre de 1981. Té uns 250.000 habitants i demogràficament és molt divers, encara que la majoria de la població és criolla o mestissa. L’idioma oficial és l’anglès però els criolls s’expressen en creole i el segon idioma és el castellà. Quan arribem al moll municipal de Belize City embarcarem en una llanxa ràpida cap a Key Caulker. Tarda lliure.

Dia 13 Key Caulker (lliure).
Temps per prendre el sol, banyar-nos al Carib i conèixer el fons marí de parets de coralls i esculls de corall. Si feu immersió podeu veure la Reserva Marina de Hol Chan, a Shark Ray Halley podeu veure mantes i taurons “nurse”.
També podreu veure La “Isla Bonita”: San Pedro o Ambergris tot un paradís fascinant.

Dia 14 Key Caulker (lliure).
Temps lliure per prendre el sol, banyar-nos al Carib i conèixer la zona. Allotjament a l’hotel.

Dies 15 i 16 Key Caulker – Belize City – Barcelona.
Embarcarem de Key Caulker a primera hora del matí. A Belize City ens estarà esperant el nostre vehicle per dur-nos a l’aeroport de Belize, per agafar el vol internacional de tornada.

 

PREUS DES DE:

En grup de 2: 2.485 Euros per persona.
En grup de 4: 1.905 Euros per persona.

A partir de 6 persones els grups disposen d’un guia local.

Aquests preus poden variar pel mercat de divises i canvis en el preu de les taxes.

EL PREU INCLOU:
Assistència (2 / 3 reunions durant la ruta).
Trasllats aeroport-hotel-aeroport.
Transport i recorregut en vehicles privats amb xofer-acompanyant segons ruta.
Allotjament en Hab. amb bany privat en Hotels categoria “Turista Superior”, “Turista” (Nebaj) i “Ecolodge” (biotopo).
Excursió a peu amb guia local a Nebaj.
Una Entrada al PN i museus de Tikal.
Sopar i esmorzar (sense begudes) a Tikal.
Sopar i esmorzar al biotopo Cerro Cahuí.
Tour amb guia especialitzat a Tikal.
Assegurança d’assistència en viatge.

EL PREU NO INCLOU:
Bitllet d’avió Barcelona/Guatemala/Belize/Barcelona.                                                                        Taxes del bitllet.
Impostos d’entrada o sortida dels aeroports.
Llanxes (Atitlán i Belize, preu aprox. p/p: 45 i 55 U$ ).
Menjars excepte els anomenats en l’apartat inclòs.
Propines a xofer, maleters i altres serveis.
Cap altra activitat, excursió, entrada o servei no esmentat en l’ apartat inclou.
Tot el no especificat.

TOP });