Viatge a Bolívia

Bolívia ens reserva grans riqueses, sobretot pels qui busquen, vida salvatge, paisatge i natura. Cal adoptar una actitud aventurera per visitar molts dels escenaris llunyans i verges que encara trobarem en aquest país andí.

A La Paz (3.665 m) la capital més alta del món és on comença la nostra aclimatació, mentre podrem visitar els mercats i antics barris indígenes on encara es manifesta la cultura Aymara.

Des de la capital, situada a peus del majestuós Illimani, fins l’extrem sud de l’altiplà on es troben salars, llacs multicolors i cims volcànics, passant per les restes mil·lenàries de Tiwanaku i el Llac Titicaca on destaca l’illa del Sol, que segons les llegendes és el lloc on és fundà l’imperi inca. Les mines de Cerro Rico a Potosí. La ciutat colonial de Sucre l’acolorit mercat de Tarabuco. El salar d’Uyuni, els volcans, l’Ollagüe, les fumaroles de sofre, els guèisers a 4.850 metres…

Aquest recorregut que proposem permet veure alguns dels grans atractius que presenta Bolívia.

Dia 1 Vol a Santa Cruz.
Sortida de Barcelona direcció Bolivia. Nit a bord.

Dia 2 Santa Cruz.
Arribada a Santa Cruz, assistència a l’aeroport per part del nostre corresponsal i trasllat a l’hotel. Resta del dia lliure.

Dia 3 Santa Cruz – Sucre.
Esmorzar.
Trasllat a l’aeroport per agafar el vol a Sucre. Arribada a Sucre i trasllat a l’hotel. A la tarda visitarem el Museo de la Casa de la Libertad, bressol de la independència de Bolivia, on ens podrem posar al dia de l’historia colonial i republicana del país. Coneixerem entre altres llocs el Mirador de la Recoleta, el Museo de los textiles ASUR, en aquest museu apreciarem l’art tèxtil de les comunitats de Tarabuco i J’alka que s’assenten als voltants de Sucre, l’Església de Sant Felip Neri última església construïda a la colònia i l’única d’estil neoclàssic a la ciutat de Sucre

Dia 4 Sucre – Tarabuco – Sucre.
Esmorzar, dinar.
Després de l’esmorzar sortida a la població de Tarabuco, localitzada a 60 Km de Sucre, poble colonial on es poden apreciar valors culturals humans de gran interès que formen part de la nostra riquesa turística. La fira indígena dominical a la que assisteixen membres de les comunitats limítrofes, mostra un notable estat de puresa etnogràfica costums, idiomes, vestimenta, música… Podem apreciar i adquirir tèxtils i altres productes artesanals.

Dia 5 Sucre-Potosí.
Esmorzar.
Al matí trasllat en taxi exprés privat a Potosí (aprox.2 hores i mitja per carretera asfaltada).
Tarda lliure. Recomanem repòs per aclimatar-se bé a l’altura (aprox. 4000 msnm).
Potosí, declarada per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, va ser nomenada per l’emperador d’Espanya Carles V al segle XVII, com la “Vila Imperial de Carlos V”. Va créixer de forma ràpida i desordenada i al segle XVII es converteix en una de les tres ciutats més importants del món, juntament amb París i Londres, es diu que amb la plata extreta, es podria construir un pont des d’aquesta històrica ciutat fins a Europa.

Dia 6 Potosí. Minas.
Esmorzar.
Al matí visitarem les mines del Cerro Rico de Potosí, suport de l’economia mundial durant la colònia i tomba de milers d’indígenes que van lliurar la seva vida per extreure les riqueses de les seves entranyes. Precisament durant el recorregut ingressarem als esvorancs i boques de mines per apreciar el treball sacrificat dels miners que segueixen explotant les vetes del Sumaj Orko. A la tarda city tour i visita a la Casa de la Moneda, l’edifici més important de l’arquitectura civil colonial a Amèrica del Sud, i els principals llocs històrics de la ciutat.

Dia 7 Potosí – Uyuni.
Esmorzar.
Sortida en bus de línia a Uyuni. Després d’aproximadament 4 hores de recorregut per carretera asfaltada i impressionants paisatges alt-andins arribarem a Uyuni.

Dia 8 Uyuni – Tahua.
El Salar Monumental (Compartit 4 x 4 de Uyuni a Uyuni 3D/2N, fins a 6 persones per vehicle amb xòfer que fa de guia)
Esmorzar, box lunch, sopar.
Avui tindrem un inoblidable viatge a través de 12.000 km ² de fantàstics paisatges de sal. L’enlluernador blanc del Salar d’ Uyuni s’assembla a una immensa glacera.
A l’hivern (temporada seca, de maig a octubre), quan s’endureix la superfície, apareixen figures gairebé geomètriques formades per les partícules de sal aglomerades en polígons. A l’estiu (temporada d’aigües, de novembre a febrer) el desert de sal es transforma en un gegantesc mirall que es fon al cel més pur d’Amèrica.
Ingressarem al Salar per Colchani, on es troben les fàbriques de sal. Les visitarem i rebrem una explicació de l’economia familiar de la sal, que regeix la vida del poble en base a una organització cooperativista.
Realitzada aquesta visita entrarem al Salar on ens detindrem als Montículos de Sal, des d’allí partirem cap a la Illa Incahuasi, centre d’atenció al turista que compta amb un sender d’ascensió al cim on hi ha un extraordinari mirador de 360 graus. Tindrem un box lunch a l’illa i després enfilarem cap a la dominant i màgica figura del Volcà Thunupa, a les faldilles es troba Tahua. Arribada a hotel Tayka de Sal on deixarem l’equipatge.
Sortida gairebé immediata en cotxe cap a la població de Coquesa, a l’est, des d’on s’iniciarà l’ascens en 4×4 per guanyar una apreciable altura al Thunupa, les vistes del Salar Monumental són impressionants. Inici d’una petíta caminada per veure el chullpar, cova amb enterraments antics, on un guia local ens explicarà la història de les mòmies.
A la tornada visitarem el Museu Chantani, amb la seva mostra de ceràmica, de formes capritxoses de pedra que s’assemblen a animals i les seves mòmies silencioses que refereixen els enterraments antics en aquestes terres.
Tornada a l’hotel, amb bany privat, aigua calenta i calefacció.

Dia 9 Tahua – Ojo de Perdiz El Salar Sensual – Ramillete de Lagunas.
Esmorzar, dinar i sopar.
Avui ens dedicarem al Salar Sensual. Per la crosta de sal ens dirigirem amb el nostre 4X4 cap Ch’jini, encara molt poc visitat pel turisme.
De la mà de membres de la comunitat pujarem a la “catedral”, monticle d’aproximadament 40 m d’alçada on es troben la Pukara o ruïnes de pedres apilades: residències, sitges, miradors fan presumir que es tracta d’un fort d’una antiga civilització seguida de la Tiwanacota. El desafiament d’ascendir a la cresta de la “catedral” amb senzills però garantits mitjans de seguretat, és una oportunitat per cremar adrenalina a fi de disposar d’un dels miradors més excepcionals del món. A continuació visitarem la cova de Ch’jini, resultant d’una formació geològica subaquàtica amb cossos calcaris, producte de la dissolució de carbonat de calci per contacte amb les aigües subterrànies i meteòriques formades en l’etapa prèvia a les glaciacions fa 16.000 anys. La bellesa i fragilitat d’aquestes formacions geològiques han obligat a la comunitat a organitzar la visita en petits grups no més grans de 5.
Es tracta d’un racó íntim del Salar Sensual, d’incomparable bellesa paisatgística, però també d’una presència espiritual que emana de les edificacions de pedra, de més de mil anys d’antiguitat, que ens fa pensar sobre la manera de viure de les poblacions ancestrals. Tornada al cotxe.
A continuació tindrem el privilegi de creuar de Nord a Sud la part més bonica del desert blanc, el Salar Sensual, lluny de la ruta usual dels turistes, dirigint-nos cap a la badia de les Illes Campanes dominada per la imatge del Volcà Caltama configurant un entorn paisatgístic sense igual. Abandonarem el Salar sortint per Charagua, lloc on ens aturarem a visitar els corrals, d’estètica destacable, de cabres ja desaparegudes per la disminució del règim de pluges. Una hora més de ruta accidentada ens durà a San Pedro Quemes. Dinar a l’Hotel de Pedra Participarem en l’activitat de pasturatge de llames, una experiència sense igual d’una hora, traslladant desenes de llames, dirigits per la simpàtica pastora senyora Marta, que s’ha interessat a fer conèixer als visitants la relació entre l’home i la flama, tan vital per a la vida de les gents d’aquests llunyans paratges.
A la tarda ens dirigirem cap al Ramillete de las Lagunas de Cañapa, Pudent, Chiarkota, Honda i Ramaditas, en què gran quantitat de flamencs, de les tres espècies existents al zona, es deixaran veure i fotografiar a plaer. Altres aus, com gavines andines i ànecs acompanyen els flamencs en aquestes llacunes flanquejades per volcans freqüentment nevats que al descendir presenten una falda de color verd per acabar en els colors ocres que els vents han anat dibuixant en mil·lennis, o en els rars colors provinents del bòrax i sofre d’aquestes estranyes llacunes.
Entrarem en superfícies desèrtiques de sorra i pedreta d’enorme extensió, sense camins, gairebé sense direcció. Aquests deserts fantàstics són amos de tota la paleta de terracotes. Vermells, taronges, ocres, bronzes, cafès i beixos es succeeixen a cada revolt del camí, barallant-se per captar l’atenció del viatger. Davant la més impressionant d’aquestes paletes de colors està situat l’hotel amb banys privat, aigua calenta i calefacció.

Dia 10 Ojo de Perdiz – Uyuni – La Paz.
Reserva de fauna andina Eduardo Avaroa. Lagunas Verde i Colorada (compartit 4 x 4 fins a Uyuni).
Esmorzar, box lunch.
Sortirem d’hora a la matinada cap a les 5:30, per tenir un primer contacte amb la Reserva de Flora i Fauna Andina Eduardo Avaroa al visitar El Árbol de Piedra. A continuació farem una breu parada a la Laguna Colorada per observar la seva gran població de flamencs, de les tres espècies existents, que pernocten en el seu gelat mirall d’aigua. Seguirem cap als Guèisers Sol de Mañana a fi de sorprendre’ls en el seu moment més actiu. Aquest serà el punt més elevat de la ruta, prop de 5000 msnm. Veurem fumaroles sorolloses i gorgs on sembla bullir la terra en fangs vermellosos, grisos i escarlates.
El desert i salar d’Chalviri és un altre escenari de gran valor paisatgístic que combina el blanc de la neu, l’ocre del desert, el blau de l’aigua i el blanc del bòrax. En un dels seus racons podrem prendre un bany a les Termes de Polques.
En allunyar-nos tindrem l’escenari de les Dames del Desert, obra mestra del vent i els pics andins amb detalls perfectes en formes i colors, de roques que han resistit al vent. I una altra vegada, la Laguna Verde, al peu del Volcà Licancabur, una altra de les perles de la Reserva. Des de la Laguna Verde retornarem a la Laguna Colorada.
Arribarem a a l’hora de dinar, a temps per veure com les seves aigües passen del color vermell fusta a un color vermell sang.
Retornarem per Villa Mar cap al cementiri de trens. Ens acomiadarem de les últimes llames i vicunyes, que ens hauran acompanyat en el recorregut des del principi i seguirem buscant el suri o nyandú andí, fins a l’últim moment, no sempre es deixa veure.
Arribada a Uyuni cap a les 18.00 lliure i trasllat a terminal des d’on sortirem en bus turístic a La Paz surt 20:00.
Nit a bord.

Dia 11 La Paz.
Arribada a La Paz sobre les 06:30 i trasllat a l’hotel. Temps lliure fins la tarda que farem un city tour per la sorprenent ciutat de La Paz, coneixerem el seu Mercat Brujo i els seus principals Museus i Monuments, així com la El Valle de la Luna.

Dia 12 La Paz- Copacabana – Isla del Sol – Copacabana (compartit).
El Imperio Inca.
Sortida de l’hotel aproximadament a les 07:00 hores. Transport compartit cap a la localitat de Copacabana. Creuarem en llanxa a motor l’estret de Tiquina, per després continuar el viatge per la península de Copacabana, al camí gaudirem de belles vistes i observarem terrasses precolombines construïdes per l’agricultura durant les cultures Xamba, Tiwanaku i Inca. Arrribada a Copacabana i trasllat a l’hotel. Després sortida cap a la Isla del Sol en llanxa a motor. Arribada a la part Sud de l’illa i visita a les ruïnes del Palacio de Pilkocaina, després caminarem fins al poblat de Yumani gaudint de les vistes del Lago i la Cordillera Real dels Andes. Acabarem la nostra vista a l’illa baixant per la Escalinata Sagrada i podrem refrescar-nos a la Fuente Sagrada dels Inques. Llanxa detornada a Copacabana.

Dia 13 Copacabana – La Paz.
Esmorzar a l’hotel i passeig per la població de Copacabana, l’església, el mercat artesanal i mercat de productes camperols. Opcional ascens al turó del Calvario i dinar per compte propi. Temps lliure a Copacabana.
Transport turístic compartit de retorn a la ciutat de La Paz. Sortida del Llac Titicaca sobre les 13:30 hores. Arribibada a La Paz a les 17:00 a hores.

Dia 14 La Paz – Aeroport de El Alto.
A l’hora indicada trasllat a l’aeroport per embarcar-nos en el vol de tornada.

Dia 15 Barcelona.
Arribada a Barcelona.

PREUS DES DE:
En grup de 2 a 12:  1.855 Euros per persona.
Suplement individual:   370 Euros.
Aquests preus poden variar pel mercat de divises i canvis en el preu de les taxes.

EL PREU INCLOU:
Vol domèstic Sucre-La Paz
Trasllats aeroport – hotel – aeroport.
Tour compartit al Salar d’Uyuni amb guia / xofer.
Entrades a tots els llocs i àrees protegides visitades, amb l’excepció de les entrades al tram Uyuni-Uyuni.
Allotjament en habitació doble segons règim descrit en hotels estàndard.
Allotjament en hotels Tayka durant el tour del Salar.
Pagaments a comunitats locals en la ruta Uyuni-Uyuni.
Transport compartit o privat, segons programa.
Vehicles 4 x 4 a la ruta del Salar i Sud Lipez estan equipats amb equip d’oxigen i telèfon mòbil per satèl·lit.
Assegurança d’assistència en viatge.

EL PREU NO INCLOU:
Vol internacional, des de 1.062 Euros amb taxes del bitllet incloses.
Taxes d’aeroport (uns 2 USD per trams nacionals i 25 USD per internacionals).
Els àpats no indicats a les ciutats.
Entrades a la zona d’Uyuni, uns 45 USD.
Propines.
Begudes i extres.
Tot el no especificat.

TOP });