Un dels ecosistemes més rars i alhora delicats de la Terra es troba al sud-oest del subcontinent indi, a l’estat de Kerala. Es tracta dels Backwaters, un curiós encadenament de llacs i canals situats no massa lluny de la costa. Aquests llacs s’alimenten amb l’aigua dolça que prové de les muntanyes anomenades Ghats Occidentals i de l’entrada d’aigua salada pels estuaris dels rius i canals que desemboquen a la mar Aràbiga. L’origen més probable de les acumulacions d’aigües de recés devia ser un gran onatge que va fer penetrar l’aigua marina terra endins, amb combinació d’importants riuades que provocaren la creació d’illes a les desembocadures dels rius. Un altre hipòtesi és que l’aigua que va penetrar a l’interior tingués com origen un tsunami.
Fos quina fos la causa que va crear el conjunt lacustre, el resultat va ser de cinc llacs de grans dimensions, als quals hi arriben trenta vuit rius que els alimenten. A més a més dels canals naturals, amb el pas dels segles, els habitants dels Backwaters n’han anat obrint de nous, per tal de poder crear nous enllaços entre els llacs, i ara conformen una xarxa navegable de quasi 900 kilòmetres. El llac Vembanad Kayal mesura 96 km de llargada i un promig de 14 km d’amplada, amb una superfície total de 2.033 km2, el que fa que sigui el llac més gran de la Índia.
Des de temps remots aquesta àrea ha estat poblada per gent que s’ha aprofitat dels recursos que ofereixen les aigües, en algunes zones salobres i en altres dolces. D’aquest aprofitament destaca la pesca i el conreu, en especial de l’arròs, la recol·lecció de coco i les plantacions d’espècies com la nou moscada, el clau o el pebre, aquest considerat un dels millors del món.
Avui, els Backwaters s’han convertit en un destí desitjat pel turisme mundial i darrerament han vist incrementades les visites gracies a que el magazine National Geographic Traveler va incloure aquesta part de Kerala entre els cinquanta llocs del Món que s’haurien de conèixer. Són diversos els motius pels quals aquesta part de l’Índia ha merescut tan alt reconeixement.
El paisatge és part fonamental del interès del viatge. Les ribes dels canals amb una vegetació ufana i amb els cocoters despuntant cap al cel, conjuguen a la perfecció amb les aigües entapissades de jacints aquàtics. La fauna, amb presència de moltes especies d’aus marines. L’element humà és indispensable en aquest decorat: dones amb els vestits tradicionals, pescadors a bord de rudimentàries barques, …
El substrat cultural que trobem en els Backwaters, té aspectes d’origen hindú, musulmà i sobretot cristià, amb components tan destacables com el Kutiyattam, l’art teatral local que té més de 2000 anys d’història. La medicina ayurveda i els seus famosos massatges, són l’aplicació pràctica d’una filosofia barrejada amb ciència curativa, que té més de vuit mil anys d’antiguitat .
I entre altres diverses atraccions que el visitant va descobrint hi ha la cuina de Kerala, la tradicional gastronomia malabar, on les especies en són element fonamental. Els plats solen tenir un punt picant però queda matisat amb el contrapès enginyós de la tapioca dolça. El marisc i el peix moltes vegades es cuinen amb coco. També el coco és la base d’una beguda fermentada consumida pels locals. Per tot, l’art culinari d’aquesta part de l’’India és un viatge pel paladar.
La millor manera de gaudir dels Backwaters és viatjant a través dels canals a bord d’un kettuvallam. Els kettuvallams són cases flotants, i literalment el seu nom significa “embarcacions unides per cordes”. Aquests navilis són una meravella de la enginyeria, estan construïts amb fusta provinent dels arbres de la jaca (jackfruit), en la seva construcció no hi ha ni un sol clau, tot va nuat amb milers de cordes de fibra de coco i cobert amb una resina resistent a l’aigua, feta de castanyes de cajú bullides.
La vida a bord d’un kettuvallam és relaxada i permet anar-se aturant per acostar-se als llocs més representatius dels Backwaters. Els vaixells actuals van equipats amb GPS, i tenen totes les comoditats que pot precisar un turista occidental: wc, dormitori amb llit de matrimoni, aire condicionat i a més sempre hi va a bord un bon cuiner-cambrer, a més del capità i el tècnic de motor. Qui cregui que el confort d’un d’aquest vaixells és insuficient, pot optar per allotjar-se en algun dels resort de luxe que hi ha a la zona de Kumarakom, i des d’allà realitzar excursions diürnes pels canals.
Pel turista que només vulgui recórrer els Backwaters el millor punt d’entrada és l’aeroport de Cochin. Just al sud d’aquest important ciutat, centre històric de la Costa Malabar, és on comença el laberint de canals i llacs. Els viatgers que optin per un viatge més complert pel sud de la Índia, poden arribar i partir per diversos aeroports internacionals, com és el cas dels de Madras i Bangalore que us ofereix Muztag en el programa Índia del Sud. A més, a l’agència us podem oferir viatges a mida per tota la Índia.