Expedició al Gasherbrum I o II (Pakistan)

El Gasherbrum I és l’onzena elevació del planeta, amb 8.080 metres, es troba a cavall del Pakistan i la Xina, a la serralada del Karakorum, en un conjunt muntanyós en forma de ferradura, on també hi ha el GII. També rep el nom de Hidden Peak o K5 que és com va ser assenyalat en els mapes en els primers mesuraments topogràfics.

Com tots els vuit mils es tracta d’una ascensió només apta a les persones amb un gran coneixement de la muntanya i un entrenament molt bo. La primera ascensió es va aconseguir el 5 de juliol de 1958, per una expedició nord-americana, arribant al cim Pete Schoening i Andy Kauffman.

El Gasherbrum II és la tretzena cim més alt del món, amb 8.035 metres, també a la mateixa cordillerana que la cimera germana GI. El nom original topogràfic és K4. Gasherbrum en llengua Balti significa “muntanya bonica”. L’honor de la conquesta es deu a l’equip austríac que l’any 1956 posava al cim a Sepp Larch, Fritz Moravec i Hans Willempart. Tot i tractar-se d’un dels vuit mil més accessibles, segueix presentant les dificultats pròpies d’una gran muntanya.

ITINERARI

dia 1
Sortida del vol des de Barcelona o Madrid amb destinació a Islamabad.

Dia 2 Islamabad.
Arribada a Islamabad. Trasllat a l’Hotel a Rawalpindi. Allotjament.

Dia 3 Islamabad – Chilas.
Sortirem en vehicle privat per carretera en direcció a Chilas, per l’estreta gola del riu Indus. Dormirem a Shangri La Midway House a Chilas. En el cas que les condicions de vol fossin favorables, el trajecte Islamabad Skardu el realitzaríem en avió, en aquest cas la nit la passaríem a Skardu.

Dia 4 Chilas – Skardu.
Seguim el recorregut fins a Skardu. Va ser fundada per Alexandre el Gran i va rebre per algun temps el nom de Iskandaria, actualment és la capital del Baltistan. Si hem arribat amb avió, podrem explorar els seus estrets carrers i basars i apropar-nos fins al llac Sadpara que es troba a 6 km. al sud de la capital.

Dia 5 Skardu.
Dia de preparatius del trekking a Skardu i temps lliure.

Dia 6 Skardu – Thongol.
En sortir en jeeps de Skardu travessarem el pont penjant sobre l’Indus i entrarem a la Vall de Shigar, conegut pels cultius de fruites que s’hi desenvolupen. Gaudirem de magnifiques vistes del Mango Gusor i de Bakhor Das, part del camí es desenvoluparà vorejant el riu Braldu. Arribarem a Thongol en unes sis o set hores. Acamparem i ens trobarem amb els nostres portadors.

Dia 7 Thongol – Korofon.
De bon matí, després de repartir la càrrega entre els portadors, iniciarem el trekking vorejant del riu Braldu. En una hora o poc més arribarem a Askole (3.050 m). Després de tres o quatre hores més de camí arribem a la glacera de Biafo, després de creuar-lo i de caminar una altra mitja hora arribarem a Korofon (3.080m). En total unes 6 hores de marxa.

Dia 8 Korofon – Khrobrakk.
Durant aquesta jornada travessarem el riu Dumordo pel pont de cable. El camí en les dues últimes hores és comparable a una pista amb el soroll del riu de fons. Jornada de 7 a 8 hores de marxa.

Dia 9 Khrobrakk – Paiju.
Tindrem les primeres vistes de la glacera de Baltoro. El camí serpenteja i de vegades cal grimpar per alguna de les roques. Arribarem a un punt del camí on podrem veure el Broad Peak i els cims de la Catedral del Trango. El campament de Paiju és a 3.400 m en un bosc de salzes en el qual també es troben rierols d’aigües clares. Jornada de 4 a 5 hores.

Dia 10 Paiju.
Jornada de descans i aclimatació a Paiju.

Dia 11 Paiju – Khobursay.
Després d’abandonar el nostre campament a poc menys d’una hora de camí trepitjarem la glacera de Baltoro, un vast mar de roques i grava de més d’un quilòmetre i mig d’ample i 60 de llarg. Començarem a sentir el cruixit del gel en trencar-se i fondre per donar lloc a rius gelats. Caminant, traçarem una diagonal cap al sud de la glacera caminant sobre còdols, guanyant alçada durant unes 3 hores. Durant el camí tindrem fantàstiques vistes de Paiju Peak, de les de Torres del Trango i de la Torre sense Nom. Acampada a 3.800 m en Khobursay. Jornada de 5 a 6 hores.

Dia 12 Khobursay – Biango.
Les tres primeres hores de marxa les farem a través de la morena lateral. Creuant el Baltoro haurem gaudit de les fabuloses vistes del Choricho, el Uli Biaho, les Catedrals i el Biale. Després de les pastures de Urdukas a 4.000 m, creuarem les esquerdes laterals i caminarem per la morrena del Baltoro cap al campament de Biango. Biango és part de la glacera Yermanadu. Des d’aquest punt veurem el cim nevat del Masherbrum. Jornada de 7 a 8 hores.

Dia 13 Biango – Concordia.
Caminarem durant 6 o 7 hores cap a Concòrdia. Durant l’aproximació tindrem a prop al Gasherbrum IV i al Gasherbrum II. A Concòrdia a 4.700 m ens esperen extraordinàries vistes del K-2, del Broad Peak, del Golden Throne i del Mitre Peak.

Dies 14-44 Concordia – Camp base GI o GII.
Trasllat al camp base. Comencen els dies destinats a l’ascensió.

Dia 45 Camp base GI o GII – Concordia.
Iniciem el camí cap a la civilització.

Dia 46 Concòrdia – Ali Camp.
Les 2 primeres hores del trekking són dures ja que tornem a creuar les esquerdes del Baltoro. Ja a la Glacera de Vigne, on el camí és més fàcil i gradual, descobrirem al sud el Chogolisa. Arribarem a l’Ali Camp, 4.800 m, i descansarem fins a la mitjanit.

Dia 47 Ali Camp – Gondogoro La – Kiyuspan.
Sortirem de l’Ali Camp cap a la una de la matinada per pujar cap al Ghondogoro La (5.600 m.). Les primeres 2 hores caminarem per la morrena lateral per evitar les esquerdes. Com més ens acostem al pas la neu serà més abundant, en l’últim tram segons les condicions l’ascensió la realitzarem amb grampons, piolet i, si cal, cordes fixes. Des del Ghondogoro estarem visualment al mateix nivell del K-2, Broad Peak, Gasherbrum I i IV, Masherbrum i molts altres. El descens que realitzarem pel vessant de Hushe, requereix un bon equilibri per les roques del camí. Després d’unes 9 o 10 hores arribarem a Kiyuspan.

Dia 48 Kiyuspan – Dalzanpa.
Després d’abandonar Kiyuspan travessarem la glacera de Ghondogoro, primer ens trobarem amb petites esquerdes, més avançat el trekking caminarem sobre la neu tova de la Glacera. L’última mitja hora de camí és un agradable passeig entre flors silvestres durant els mesos de juliol i agost. Jornada de 3 a 4 hores. Acampada a Dalzanpa a 4.150 m.

Dia 49 Dalzanpa – Sayishecho.
A mesura que anem descendint deixem el paisatge de gel per arribar fins les pastures de Sayishecho. De totes maneres seguirem veient muntanyes espectaculars com el Defokhar i el Namika Peak. Jornada de 3 o 4 hores.

Dia 50 Sayishecho – Hushe.
Baixarem fins al riu Ghondogoro, gaudint de meravelloses vistes i creuant petits assentaments fins arribar als verds camps de Hushe. Jornada de 4 a 5 hores de camí.

Dia 51 Hushe – Skardu.
Tornarem en jeep a Skardu, és un viatge de 6 a 7 hores, passarem per pobles pintorescs penjats a les roques. Aquesta part del Baltistan sembla més verd i pròspera que la que vam veure en el camí cap a Thongol.

Dia 52 Skardu – Chilas.
Emprendrem el camí de retorn per carretera a Islamabad via Chilas. Si les condicions meteorològiques ho permeten volarem des de Skardu a Islamabad. Allotjament a l’hotel.

Dia 53 Chilas – Islamabad.
Seguirem des de Chilas la nostra ruta per carretera fins a Islamabad. Resta del dia lliure a la ciutat. Allotjament a l’hotel.

Dia 54 Islamabad – Barcelona / Madrid.
Trasllat a l’aeroport per al vol internacional.

DATES:
Consultar.

PREUS DES DE:
Consultar.

EL PREU INCLOU:
Trasllat a l’aeroport / Hotel a Islamabad (escaladors i equips).
Hotel (***) a Islamabad, (habitació doble) 4 nits en total + esmorzar.
Assistència a Islamabad: compres i tràmits burocràtics.
Transport escaladors i equips d’Islamabad fins a Skardu i retorn inclòs 80 kg. de material personal escalador (el transport s’ha de fer amb tots els components).
Allotjament i àpats durant el trasllat a Skardu i tornada.
Transport en jeep de Skardu fins Askole i tornada.
Transport amb portadors fins al camp base: en total 75 kg / persona a l’anada i 50 kg a la tornada.
Servei de cuiner i els seus honoraris.
Dinar de Skardu fins al camp base.
Personal obligatori:
Liason Officer i despeses relatives (menjars, equipatge, salari, segur)
30 dies al camp base.
Tenda cuina i tendes de 2 places per al camp base i material de cuina per al camp base.
Menjars al camp base
Royalty de la muntanya.

EL PREU NO INCLOU:
Vol a Islamabad, amb les taxes.
Menjars a Islamabad, begudes i extres personals.
Visats i impostos de duana / aeroport.
Material alpinístic personal per a l’ascensió Kit mèdic.
Personal local a excepció del personal acordat.
Transport de materials excedents al pes acordat.
Transports en jeep no acordats. En cas d’anticipació de la tornada fins a Skardu o Islamabad el servei utilitzat ha de ser abonat directament.
Tots els serveis no esmentats anteriorment o costos de serveis addicionals pel que fa al programa acordat.

Caldrà presentar currículum alpinístic.

TOP